Páring – a Retyezát testvére

 2014.02.22. 19:13

Erdély második legmagasabbra merészkedő hegytömege – a Retyezáthoz hasonlóan – Hunyad megye D-i várfalaként tornyosul, ám területén olténiai megyék (Gorj és Vâlcea) is osztoznak.

00.jpg

A Páring földtani és felszínalaktani szempontból a Retyezát édestestvére, a természet védelmét és az ösvényhálózatot tekintve azonban inkább mostohatestvérként kezelik. A hegység központi, alpi övezete szerencsére mentesül a hegység peremére és egyes magas részeire jellemző „modernizációtól", így bőséges hegyi kihívást rejtő, a retyezátinál visszafogottabb jelzésű és gondozású turistaúthálózat segítségével kereshetjük fel a Páring megannyi bájos kártavát és szebbnél szebb ormát.

A túrakalauz négy fejezetből áll.

elsooldal.jpg

Az első rész a Páring színes hegyvilágát ismerteti retyezáti összehasonlításban. A hegységcsoportok felszínalaktani és vízrajzi ismereteit, időjárási sajátosságait tartalmazza „leg"-ek táblázataival, ábrákkal, térképvázlatokkal kiegészítve, magyar nyelvű szakkifejezések, természetföldrajzi fogalmak felhasználásával. Ugyanitt kis ízelítőt kapunk a gazdag növényvilágból.

09.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

28.jpg

32.jpg

A második fejezetben hasznos túrainformációk találhatók: megközelítés, szállás- és síelési lehetőségek stb.

37.jpg

A kalauz fő célja a túraútvonalak bemutatása, ezért a harmadik fejezetben a Páring turistaútjainak, néhány pásztorösvényének és rejtett csapásának részletes leírására kerül sor (magyar nyelven elsőként közölt útvonalak). A fotózással egybekötött, teljes körű terepbejárás 2013-ban történt. Az átfutó képek mellett több szerző fotója, részletes turistatérkép-melléklet, egységes méretarányú metszetek és összefoglaló adatok társulnak a hiánypótló leírásokhoz.

43.jpg

49.jpg

50.jpg

61.jpg

70.jpg

71.jpg

75.jpg

81.jpg

87.jpg

A befejező rész – a korábbi túrakalauzhoz hasonlóan – játékos páringi és déli-kárpáti körtúrára invitál kvízkérdések segítségével.

94.jpg

95.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retyezat-paring.blog.hu/api/trackback/id/tr895827198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.